Boží muka Úvaly

06.07.2014 08:48

Místní část Úvaly byla až do konce druhé světové války převážně německá obec, která značně utrpěla odsunem původního obyvatelstva. Tradice, vztahy i kořeny byly přetrhány a několik desetiletí devastovány. Nynější mladá generace a zejména Občanské sdružení ÚVALY 2006 se pokouší obnovit místní tradice a navázat na odkaz původních obyvatel. Mezi tyto aktivity bezesporu patří ochrana a údržba hmotného dědictví, především drobných sakrálních staveb v obci. Podařilo se navázat kontakt s několika původními obyvateli Úval a na základě jejich svědectví se občanské sdružení pokouší zrekonstruovat několikerá boží muka a kapličky v okolí Úval.

O obnovu této drobné sakrální památky jsme usilovali již několik let. Nyní se to s pomocí Města Valtice a NADACE VIA podařilo. Byla provedena odborná restaurátorská oprava, díky níž se obnovila původní krása a umělecká a řemeslná hodnota díla.

Historie objektu není žel známa. Veškeré informace zmizely při požáru církevního archivu a následně s odsunem původního německého obyvatelstva. Pokus o dohledání historie v archivních záznamech přilehlých rakouských obcí a z výpovědí starousedlíků, jichž je zde však poskrovnu, nepřinesl výsledek.


© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode